maanantai 30. huhtikuuta 2012

Vappu menu

On taas se aika vuodesta kun munkkirasvan käry leijailee rappukäytävissä... Entä jos kokeilisit jotain seuraavista?
Tänä vuonna ajattelin valmistaa minttu-cashew- sekä punajuuripateita. Tehdä muutaman salaatin, jälkiruoaksi sitruuna piirasta sekä kesäistä sangriaa!
On aika kaivaa picnic-tavarat esiin ja suunnata ulos nauttimaan ruoasta, hyvässä seurassa :).


Minttu-cashew patee


2,5dl    cashew-pähkinöitä
puolikas kukkakaali
1          valkosipulin kynsi
1rkl      agavea
1          lime
puntti tuoretta minttua
ripaus laatu suolaa
ripaus mustapippuria

Liota pähkinöitä 4-6 tuntia. Huuhtele pähkinät ja kaada monitoimikoneeseen. Lisää myös kukkakaali sekä limenmehu. Käytä s-terää saadaksesi tasaista seosta. Lisää tarvittaessa vettä vain sen verran että seoksesta tulee tasaista. Lisää murskattu valkosipulin kynsi, agave, suola ja pippuri. Lisää lopuksi tuore minttu ja annan koneen pyörittää se joukkoon. Koristele mintun lehdillä.



Punajuuri patee


4    keskikokoista punajuurta (ehdottomasti luomua! Luomuton versio sisältää runsaasti raskasmetalleja)
1     iso porkkana
1     avocado
2tl   sinappia
1tl   agavea
2rkl  oluthiivaa
ripaus laatu suolaa


Raasta punajuuret sekä porkkana raasteeksi, laita monitoimikoneeseen ja hienonna soseeksi. Lisää avocado. Hienonna vielä muutama kierros.
Lisää suola, agave ja sinappi sekä vettä vain sen verran että seoksesta tulee tasaista. Tarkista maku ja lisää sinappia tarvittaessa. Koristele yrteillä.


Kookos-porkkanaraaste


3      suurta porkkanaa
1rkl  agavea
4rkl  kookos hiutaleita


Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Lisää kookos hiutaleet sekä agavesiirappi ja sekoita.
Tämä raaste vie kielen mennessään. Niin helppoa ja nopeaa, maistuu lähes makeisilta. Taatusti mieluinen myös perheen pienimmille!


Omena-fenkoli salaatti


1    iso omena tai 2 pientä
pala fenkolia (n.puolet ison omenan koosta)
puolikas punasipuli
5cm pala purjoa
reilusti timjamia sekä korianteria
1dl  saksanpähkinöitä

kastike

4rkl   oliiviöljyä
2tl     tamaria tai luomu soijaa
1rkl   omenaviinietikkaa
1tl     agavea
1       valkosipulinkynsi
1/5    limen mehu
ripaus mustapippuria

Valmista kastike sekoittamalla ainekset keskenään ja hienonna valkosipulinkynsi joukkoon. Anna makujen sekoittua sillä aikaa kun valmistat salaatin.
Tee salaatti pesemällä ja pilkkomalla kaikki ainekset. Rouhi saksanpähkinät viimeisenä joukkoon. Sekoita kastike sekaan ja nosta jääkaappiin odottamaan. Tämän salaatin voit valmistaa muutamaa tuntia aiemmin ennen ruokailua, maut vain paranevat jos saavat hetken muhia.

Tarjoa lisäksi lämmitettyjä tortilloja. Käytä luomua, sillä luomuttomat sisältää runsaasti lisäaineita.



Alkoholiton Sangria


Täytä kannu runsailla jäillä. Lisää yksi osa kivennäisvettä ja kolme osaa alkoholitonta punaviiniä. Pese huolellisesti luomu appelsiini ja - mansikat. Viipaloi mansikat ja puolikas appelsiini, lisää kannuun. Purista appelsiinin toinen puolikas mehuksi. Lisää se sekä 1 sitruunan mehu. Sekoita juoma pitkällä lusikalla ja nauti!









Keväinen sitruunapiiras


Pohja

2dl     manteleita
1/2dl  rusinoita
1/2dl  cashew-pähkinöitä
6kpl   kuivattua luumua
1rkl    lucuma jauhetta
1tl      luonnon vaniljaa
2rkl    agavea
ripaus laatu suolaa


Aloita pohjan valmistaminen liottamalla cashew-pähkinöitä 4 tuntia. Huuhdo liotet pähkinät ja kaada monitoimikoneeseen yhdessä manteleiden, rusinoiden sekä luumujen kanssa. Pyöräytä s-terällä niin että seoksesta tulee rouheista. Lisää lucuma, vanilja, agave ja suola. Annan monitoimikoneen sekoittaa nämä hyvin seokseen. Taputtele pohjataikina leivinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan niin että sitä tulee myös reunoille. Oman kakkuvuokani halkaisija oli 20cm. Nosta sen jälkeen jääkaappiin ja valmista täyte.

Täyte

1dl    cashew-pähkinöitä
1       kypsä mango
3rkl   agavea
4rkl   neitsyt kookosöljyä
1-2       sitruunaa
1/2tl  luonnon vaniljaa







Käytä myös täytteeseen liotettuja pähkinöitä. Huuhtele pähkinät ja siirrä tehosekoittimeen. Lisää mango sekä sitruunan mehu. Pyöritä seos tasaiseksi, jos kone ei tahdo pyöriä lisää sitruunan mehua.
Sulata kookosöljy juoksevaksi vesihauteessa. Lisää joukkoon agave ja vanilja. Sekoita seosta tehosekoittimessa niin että täytteestä tulee kuohkeaa. Tee se kuitenkin varovasti ettei seos jamähdä. Kaada täyte pohjan päälle ja  nosta jääkaappiin muutamaksi tunniksi ennen tarjoilua. Koristele piiras raastetulla sitruunan kuorilla tai kookoshiutaleilla.

Näistä eväistä nauttii hyvin neljä henkilöä. Suhteuta ohjeet henkilöluvun mukaan.





Hauskaa vappua!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti