sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Rikkaat rakkaat Omega-3-rasvahapot ja Chiliset Chiakräkkerit!


Jokapäiväiseen ravintooni kuuluu ehdottomasti chia-siemenet. Niistä en luopuisi koskaan. Näitä mielettömän ravintorikkaita siemeniä on hyödynnetty Keski-Amerikassa jo kauemmin kuin maissia. Siemenet ovat täynnä vitamiini- ja hivenaineita sekä sisältävät runsaasti proteiineja ja kuituja. Niistä saa myös omega-3-rasvahappoja.
Löydät lisää infoa täältä


Kaikki omega-3-rasvahapot eivät ole samanlaisia. Vain pitkäketjuisilla omega-3-rasvahapoilla on maksimaalinen vaikutus eikosanoiditasojen tasapainottamiseen. Niitä saadaan vain kalaöljystä, tämä on ruokaa aivoillesi !!!!
Pellavansiemenistä ja muista siemenöljyistä saatavat alfalinoleenihapon (ALA) kaltaiset lyhytketjuiset omega-3-rasvahapot voivat muuttua pitkäketjuisiksi sukulaisikseen kuten EPA:ksi ja DHA:ksi mutta hyötysuhde on todella huono. Kaksi ruokalusikallista Chiasiemeniä sisältää 6 grammaa Omega-3-rasvahappoa eli ALA:aa. Hyvässä kunnossa oleva ihminen tarvitsisi 20-25 ruokalusikallista Chia siemeniä päivässä ylläpitääkseen pitkäketjuisten määrää. On siis tärkeää saada Omega-3-rasvahappoa myös muista ravinnonlähteistä. Omalla kohdallani jatkan niin Chia-, pellava- kuin muidenkin omega pitoisten siementen käyttöä mutta pidän mukana myös kalaöljyn. On tärkeää huomioida kalaöljyn ja kalanmaksaöljyn erot! Itse en käytä kalanmaksaöljyä koska kalaöljy on huomattavasti laadukkaampaa.
Nämä raaka kräkkerit ovat loistava kuitu, proteiini, vitamiini, hivenaine sekä pieni omega-3 lisäys päivään! Lisää päälle Sesam-porkkanalevite ja herkuttele !!!
Leevi tarkkaavaisena kuolaten.


Chiliset Chiakräkkerit


1,5dl    Kurpitsansiemeniä
5dl       Vettä
4rkl      Chia-siemeniä
2,5dl    Porkkanaraastetta
0,5dl    Rusinoita
3rkl      Pellavansiemeniä
2          Chiliä pieneksi silputtuna
0,5dl    Sesaminsiemeniä (liotettuja)
1rkl      Agave-siirappia
0,5tl     Cayannepippuria
ripaus  kanelia, carobjauhetta sekä paprikaa
Kalaharin suolaa
Ja reilusti tuoretta timjamia!
Turvota Chia siemeniä 3dl:ssa vettä vähintään 30 minuuttia. Sekoittele välillä jotta siemenet turpoavat tasaisesti. Jauha kurpitsansiemenet monitoimikoneen tai vastaavalla kahvimyllyllä.  Lisää ne siementen sekaan kuten myös kaikki loputkin ainekset niin että lisäät viimeisenä 2dl vettä sekä 3rkl pellavansiemeniä. Anna vielä turvota viileässä 2h. Muotoile kräkkerit mieleisesi kokoisiksi ja asettele ne kuivurille. Jos et käytä kuivuria, voit tehdä sen uunissa. Lämmitä uuni n. 40 asteiseksi ja jätä uuninluukku hieman raolle. Kuivattele 12h niin kuivurissa kuin uunissakin. Tarkastele loppu vaiheilla kräkkereitä, jos kuivaus käy epätasaiseti niin kääntele niitä. 

Sesam-porkkanalevite


1,5dl   Sesam siemeniä 
2         Porkkanaa, keskikokoista
1tl       Agavea
1tl       Oliiviöljyä
Peukalon kokoinen pala inkivääriä
1         Valkosipulinkynsi
2rkl     Ravintohiivaa aka oluthiivaa
Ripaus kanelia, muskottia, cayannea, kalaharin suolaa
1tl       Sinappia
Vettä
Aloita levitteen valmistus liottamalla sesam siemeniä vähintään 4h ja maksimissaan 8h. Kaada liotus vesi pois ja huuhtele hyvin. Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen. Laita vettä vain sen verran että saat seoksesta paksuhkoa. Käytä mieluisiasi lisukkeita esim. Tomaattia, Ituja tai punasipulia. 
Itse nautin nämä myös hapankaalin kera. Rakastan sitä jo pelkästään sen hyvien ominaisuuksien ansiosta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti