torstai 22. maaliskuuta 2012

Vaihtoehtoinen Sushi lounas

Sain kipinän tehdä vaihtoehtoista Sushia.. namskis. Voisin syödä tätä päivittäin. Monipuolisuuden ja vaihtelun nimissä voin käyttää lähes mitä raaka-aineita vain. Tällä kertaa pääosan hoitivat kyssäkaali ja porkkana.


Kyssäkaali on todellinen terveyspommi. Se vilkastuttaa soluaineenvaihduntaa sekä vahvistaa ihoa, hiuksia, immuunijärjestelmää sekä sydäntä. Kyssäkaali lisää energiaa ja elinvoimaa, auttaa kestämään stressiä sekä parantaa vielä mielialaa ja keskittymiskykyäkin.
Tarjoile kyssäkaali E-vitamiinipitoisenöljyn kaverina niin  seleeni pääsee suojaamaan veren rasvoja vapailta radikaaleilta ja näin ollen torjuu mahdollista valtimonkovetustautia eli ateroskleroosia.
Kyssäkaali on myös C-vitamiini pommi, jo 120 grammainen varsimukula tyydyttää päivittäisen C-vitamiinin tarpeen.
Kyssäkaalin paras aika on ihan näillä näppäimmillä koska ne ovat parhaimmillaan ennen kesä helteitä, sen laatuu huononee kuumuudessa. Kannattaa myös suosia pienempiä mukuloita, isoissa on usein kovia kohtia jotka voi heittää roskiin. Ja tietenkin suosi luomua!

Ihanan makea porkkana.
Meillä käytetään paljon porkkanaa jo senkin takia että sitä saa kotimaisena luomu-kasvatettuna suht edullisesti. Viikossa meillä kuluu sitä noin 3-4kg. Porkkana oli myös äidinmaidon jälkeen ensimmäinen ruoka-aine mitä lapsemme maistoi. Leevi ihastui siihen välittömästi. Me emme aloittaneet perunalla emmekä ole sitä vieläkään kokeilleet, sillä peruna sisältää runsaasti tärkkelystä joka puolestaan vaatii perusteellista pureskelua jotta se lähtee pilkkoutumaan mukaan ruuansulatukseen. Porkkanassakin on tärkkelystä mutta paljon paljon vähemmän. Peruna siis odottakoon.
Meillä tehdään jo hampaita, kaksi alaetuhammasta pilkottaa jo ikenestä läpi. Tämä aiheuttaa luonnollisesti lapselle kipua ja näin ollen välillä jonkun sortin kieltäytymistä "maitobaarissa". Ratkaisimme pulman tarjoamalla hänelle neitsyt kookoöljyä. Kyllä, suoraan lusikoiden vaan. Ehkä ei taas neuvolan ohjeistus nro1 mutta omasta näkökulmastani kyllä. Tietenkään emme sitä tarjonneet kuin vauvan lusikallisen eli noin 1/2 tl. Hyvin maistui ja nyt laitankin sitä hivenen mukaan myös hänen päivän soseateriaankin.
Takaisin sushi täytteisiin ja ihanan makean porkkanan hyötyihin. Siinä on valtava määrä seleeniä, immuunijärjestelmän kaikkein tärkeintä hivenainetta. Seleeni on korvaamaton apu sydämen toimintaan ja verenkiertoon, näköön sekä miehen suvunjatkamis kykyyn. Se sisältää runsaasti beetakaroteenia, A-vitamiin esiastetta. Jotta porkkanan beetakaroteeni muuttuisi A-vitamiiniksi tarvitaan E-vitamiinia, rautaa,sinkkiä ja kilpirauhashormoonia. Rautaa saadaan kyssäkaalista, sinkkiä paprikasta ja mantelit sisältävät mm. E-vitamiinia kuten myös neitsyt kookosöljy. Kookosöljy aktivoi myös kilpirauhasen toimintaa joten näiden pohjalta syntyi päivän Sushi lounas!


Kyssäkaalitäyte


1-2     Pienehköä kyssäkaalia
1        Omena
1        valkosipulinkynsi
1tl      Agavea
1tl      Juoksevaa neitsyt kookosöljyä
ripaus laadukasta suolaa
ripaus cayanne-pippuria
0,5dl  Mantelijauhetta

Jos käytät kokonaisia manteleita jauha ne jauheeksi esim. kahvimyllyssä, myös valmista jauhetta on helposti saatavilla. Pese ja pilko muut raaka-aineet ja laita monitoimikoneeseen, lukuun ottamatta mantelijauhoa ja kookosöljyä. Käytä monitoimikoneen s-terää ja surruttele tasaiseksi massaksi. Lisää lopuksi mantelijauhot sekä kookosöljy ja pyöräytä koneella vielä muutama kierros varovasti.


                    


                                      
Porkkanatäyte


3      Suurta porkkanaa
1tl    Agavea
1      Pieni punasipuli
1tl    Kookosöljyä juoksevana
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
1      Chili
ripaus muskottia
ripaus laatu suolaa
2rkl  Limemehua
reilusti tuoretta timjamia
                                                                                             
Pese ja paloittele muut ainekset lukuun ottamatta timjamia, kookosöljyä sekä mantelijauhoja. Laita aineet monitoimikoneeseen ja hurruttele s-terällä tasaiseksi. Lisää lopuksi timjami, kookosöljy sekä mantelijauhot, hurauta vielä muutama kierros jotta kaikki ainekset sekoittuvat.

Levitä täytteet merilevä arkeille. Jätä parin sentin väli ala- ja yläreunaan. Älä täytä liian paksusti jotta sushi pysyy paremmin koossa. Lisää mieleisiä täytteitä, itse käytin tällä kertaa paprikaa,kurkkua, avocadoa sekä mungpavunituja. Koristelin vielä sesamin siemenillä. Leikkaa terävällä veitsellä paloiksi. Merileväarkki- pakkauksissa on kuvalliset ohjeet rullan kokoamiselle, joten kannattaa vilkaista ne niin saa hahmotettua paremmin. Tarjoile sushit heti tamarin (soijakastike) kanssa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti