tiistai 20. maaliskuuta 2012

Samettinen raakasuklaamousseRakastan suklaata! Onnekseni raaka-kaakaota saa suomesta tätä nykyään jo joka muodossa. Sitä on hyvä syödä jo sen lukuisien terveysvaikutusten takia. Raaka-kaakao on yksi maailman ravintorikkaimmista ruoka-aineista. Sen käyttöehkäisee mm. sydän-ja verisuonitauteja ja se sisältää yli 1200 aktiivista ainesosaa sekä roppa kaupalla enemmän luonnollisia entsyymejä ja antioksidantteja kuin tavallinen kaakaojauhe! Entsyymit ja antioksidantit pitävät meidät terveinä, nuorekkaina ja kauniina. Antioksidantit mm. estävät kehoa happamoitumasta liikaa. Jopa 10% raaka-kaakaon painosta on antioksidantteja ja se on huippu lähde mm. magnesiumille, raudalle, mangaanille, kromille, rikille, sinkille sekä kuparille ja se sisältää myös runsaasti kuituja.


 Kannattaa kuitenkin olla varovainen sen käytössä sillä useat kaakaopavut sisältävät alkaloieja ja toksiineja, jotka ovat suurina määrinä ihmiskeholle myrkyllisiä. Raaka-kaakaossa oleva argiini voi aiheuttaa suurina määrinä nautittuna arkuutta suun alueella. Kaakaossa oleva oksaalihappo sitoo kehosta kalsiumia, joten on huolehdittava riittävästä kalsiumin saannista. Oksaliinihappoa sisältävät myös mm. pinaatti, raparperi ja punajuuri). Suositeltava käyttömäärä päivittäin on 10-20 papua. Kaakao nibseinä tämä annos on 4-5rkl joka on 20-25g. Isokokoisimmat ja kokeneemmat käyttäjät voivat kuitenkin nostattaa käyttöä hiljattain jopa 60-70 papuun per päivä. Jauheen kohdalla suositus on 1-3rkl päivässä joka on 6-18g mutta sitä voi enimmillään käyttää jopa 40g pitkin päivää, joka vastaa reilun kokoisia ruokalusikallisia 4-6kpl. Raaka-kaakaon liiallista käyttöä tulee siis välttää. Eli kohtuus kaikessa niin myös tässäkin! Erittäin hyvän suklaisen maun antaa myös carob-jauhe. Se ei sisällä raaka-kaakaon haittapuolia joten käytänkin näitä kahta aina kimpassa. Tämä jälkiruoka syntyi eilen:
Samettine raakasuklaamousse kahdelle


2dl     Cashew-pähkinöitä liotettuna väh. 4h
2rkl    Chian siemeniä
1,5rkl Carob-jauhetta
1rkl    Raaka-kaakaojauhetta
1rkl    Agave-siirappia käytä enempi jos haluat makeampaa
4       Taatelia liotettuna
1rkl    Smoothie mix-jauhetta ( Cocovi)
1rkl    Neitsyt kookosöljyä
ripaus laatusuolaa
Vettä
Koristeluun pecan-pähkinöitä ja raaka-kaakaonibsejä
Valmista Chia-hyytelö lisäämällä  siemenet 2,5dl:aan vettä ja  turvota 30 min. Sekoita välillä jotta siemenet hyytelöityvät tasaisesti. Huuhtele cashewt. Laita kaikki ainekset blenderiin, kookosöljyä lukuunottamatta. Vettä vain sen verran että saat moussemaisen koostumuksen. Lisää lopuksi kookosöljy juoksevana. Jos kookosöljysi on kiinteää, lämmitä se varovaisesti vesihauteessa. Pyöräytä vielä muutama kierros blenderissä. Koristele ja nauti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti